Sarıçam Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Bölgemiz

Adana Türkiye'nin güneyinde Doğu Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. 14.000 Km2 toprakları Akdeniz kıyılarından kuzeye doğru, Toroslar'ın güney yamaçlarına kadar uzanır. Doğusunda Osmaniye, Gaziantep, ve Kahramanmaraş, kuzeyinde Kayseri, kuzeybatısında Niğde, batısında İçel ve güney doğusunda Hatay ile komşudur.

2.085.225 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yedinci büyük ili olan Adana kenti Çukurova bölgesinin hem ekonomik, hem de kentsel merkezi konumundadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kuraktır. Yörede, Akdeniz iklimine has bitki örtüsü çoğunluğu oluşturur. Anadolu yarımadasının en verimli topraklarından olan Çukurova toprakları üzerinde yer alan Adana'da tarımsal üretim ekonominin lokomotifidir. Türkiye'nin tarımsal üretiminin %7.8'i bu bölgeden karşılanır. Ekilebilir arazilerin alanı 1.725.000 hektarı bulmaktadır. Bu arazilerde yetişen belli başlı ürünler başta buğday olmak üzere, pamuk, soya, mısır, arpa ve turunçgillerdir.

19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra Çukurova'da İngilizlerin girişimi ile pamuk üretimi hızla gelişmeye başlamıştır. Daha sonra Fransız ve Alman firmalarının da bölgeye ilgi göstermesiyle tarım makineleşmiş, çırçır fabrikalarının kurulmasıyla sanayileşme yönünde adımlar atılmıştır. 1950'lere kadar ilin ekonomik yapısına egemen olan pamuk ve buğday üretimi ile pazarlaması, bu tarihten başlayarak yeni pamuk türlerinin ekilmesi, makineleşme, sulama ve gübreleme yoluyla üretimin artmasına ve kentin Türkiye'nin ilk sanayileşen bölgelerinden biri olmasını sağlamıştır. 1970'li yılların ortalarına kadar devam eden bu süreçte Adana; Tekstil, Gıda gibi tarıma dayalı sanayi kollarında Marmara bölgesinden sonraki, en sanayileşmiş bölge konumuna gelmiştir. 1980'lerde pamuk üretiminin ilin ekonomisindeki belirleyici rolünü kaybetmeye başlamasıyla tarımda çeşitlendirme sürecine girilmiş, turunçgiller üretimi ve seracılık giderek önem kazanmaya başlamıştır.

Verimli tarım alanları,  iklimi ve diğer doğal koşullarıyla tarımda ülkemizin öncü şehirlerinden biri olan ilimiz, ülkemizin tarımsal GSYH’sine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu potansiyelin her geçen yıl değerlendirilmesi ile tarımsal üretim değerimiz TÜİK’in yayınladığı rakamlara göre 2015 yılında 5,7 milyar TL iken 2016 yılında 6,44 milyar TL değerine ulaşmıştır. Yine TUİK verilerine göre ilimizde 2017 yılında gıda ve tarım ihracatının toplam ihracata oranı yüzde 25 olarak gerçekleşmiştir. İlimizin gıda ve tarım ihracat değeri ise Aralık ayı hariç 368 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.

İlimizde 2017 yılı üretim sezonunda yaklaşık olarak toplam 3,7 milyon ton tarla bitkileri üretimi, 1,6 milyon ton meyve üretimi, 1,4 milyon ton sebze üretimi 1,3 milyon ton turunçgil, 84 bin ton soya, 98 bin ton yer fıstığı, 1,4 milyon ton tane mısır, 831 bin ton karpuz, 179 bin ton pamuk ve 885 bin ton buğday üretimi sağlanmıştır. 

2017 yılında büyükbaş hayvan varlığımız tahmini olarak 230 bin civarında, küçükbaş hayvan sayımız ise  720 bin adettir.  İlimizde 2017 yılı üretim sezonunda 15 bin 154 ton kırmızı et, 62 bin 729 ton beyaz et ve 170 milyon yumurta üretilmiştir.

Bitki Sağlığı Uygulamaları kapsamında 78 adet zararlı, 31 adet hastalık ve 7 adet yabancı ot olmak üzere toplam 116 konuda mücadele yapılmaktadır. Ayrıca 2017 yılı Karantina Programına göre 21 ayrı konuda özel sürvey çalışmaları yürütülmektedir. Buna paralel olarak İlimizde 1 konuda EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi), 8 ayrı konuda Entegre Mücadele çalışmaları yapılmıştır.

Adana genelinde 2017 yılı itibari ile organik üretim yapan 282 üretici bulunmakta ve 59 üründe 19.190,67 da (doğadan toplama dahil) alanda organik tarım yapılmaktadır.