Adana Türkiye'nin güneyinde Doğu Akdeniz Bölgesinde yer
almaktadır. 14.000 Km2 toprakları Akdeniz kıyılarından kuzeye
doğru, Toroslar'ın güney yamaçlarına kadar uzanır. Doğusunda Osmaniye,
Gaziantep, ve Kahramanmaraş, kuzeyinde Kayseri, kuzeybatısında Niğde,
batısında İçel ve güney doğusunda Hatay ile komşudur.
2.085.225 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yedinci büyük ili olan
Adana kenti Çukurova bölgesinin hem ekonomik, hem de kentsel merkezi konumundadır.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve
kuraktır. Yörede, Akdeniz iklimine has bitki örtüsü çoğunluğu oluşturur.
Anadolu yarımadasının en verimli topraklarından olan Çukurova toprakları
üzerinde yer alan Adana'da tarımsal üretim ekonominin lokomotifidir.
Türkiye'nin tarımsal üretiminin %7.8'i bu bölgeden karşılanır. Ekilebilir
arazilerin alanı 1.725.000 hektarı bulmaktadır. Bu arazilerde yetişen belli
başlı ürünler başta buğday olmak üzere, pamuk, soya, mısır, arpa ve
turunçgillerdir.
19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra Çukurova'da İngilizlerin
girişimi ile pamuk üretimi hızla gelişmeye başlamıştır. Daha sonra Fransız ve
Alman firmalarının da bölgeye ilgi göstermesiyle tarım makineleşmiş, çırçır
fabrikalarının kurulmasıyla sanayileşme yönünde adımlar atılmıştır. 1950'lere
kadar ilin ekonomik yapısına egemen olan pamuk ve buğday üretimi ile
pazarlaması, bu tarihten başlayarak yeni pamuk türlerinin ekilmesi,
makineleşme, sulama ve gübreleme yoluyla üretimin artmasına ve kentin
Türkiye'nin ilk sanayileşen bölgelerinden biri olmasını sağlamıştır. 1970'li
yılların ortalarına kadar devam eden bu süreçte Adana; Tekstil, Gıda gibi
tarıma dayalı sanayi kollarında Marmara bölgesinden sonraki, en sanayileşmiş
bölge konumuna gelmiştir. 1980'lerde pamuk üretiminin ilin ekonomisindeki
belirleyici rolünü kaybetmeye başlamasıyla tarımda çeşitlendirme sürecine
girilmiş, turunçgiller üretimi ve seracılık giderek önem kazanmaya başlamıştır.
Verimli tarım alanları, iklimi ve diğer
doğal koşullarıyla tarımda ülkemizin öncü şehirlerinden biri olan ilimiz,
ülkemizin tarımsal GSYH’sine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu potansiyelin her
geçen yıl değerlendirilmesi ile tarımsal üretim değerimiz TÜİK’in yayınladığı
rakamlara göre 2015 yılında 5,7 milyar TL iken 2016 yılında 6,44 milyar TL
değerine ulaşmıştır. Yine TUİK verilerine göre ilimizde 2017 yılında gıda ve
tarım ihracatının toplam ihracata oranı yüzde 25 olarak gerçekleşmiştir.
İlimizin gıda ve tarım ihracat değeri ise Aralık ayı hariç 368 milyon Dolar
olarak gerçekleşmiştir.
İlimizde 2017 yılı üretim sezonunda yaklaşık
olarak toplam 3,7 milyon ton tarla bitkileri üretimi, 1,6 milyon ton meyve
üretimi, 1,4 milyon ton sebze üretimi 1,3 milyon ton turunçgil, 84 bin ton
soya, 98 bin ton yer fıstığı, 1,4 milyon ton tane mısır, 831 bin ton karpuz, 179
bin ton pamuk ve 885 bin ton buğday üretimi sağlanmıştır.
2017 yılında büyükbaş hayvan varlığımız tahmini
olarak 230 bin civarında, küçükbaş hayvan sayımız ise 720 bin
adettir. İlimizde 2017 yılı üretim sezonunda 15 bin 154 ton kırmızı et,
62 bin 729 ton beyaz et ve 170 milyon yumurta üretilmiştir.
Bitki Sağlığı Uygulamaları kapsamında 78 adet
zararlı, 31 adet hastalık ve 7 adet yabancı ot olmak üzere toplam 116 konuda
mücadele yapılmaktadır. Ayrıca 2017 yılı Karantina Programına göre 21 ayrı
konuda özel sürvey çalışmaları yürütülmektedir. Buna paralel olarak İlimizde 1
konuda EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi), 8 ayrı konuda Entegre
Mücadele çalışmaları yapılmıştır.
Adana genelinde 2017 yılı itibari ile organik üretim yapan 282 üretici bulunmakta ve 59 üründe 19.190,67 da (doğadan toplama dahil) alanda organik tarım yapılmaktadır.